Η οικογένεια των ορχιδέων είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλέον ποικιλόμορφες οικογένειες φυτών.

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς αποτελεί φυσικό βιότοπο ενώ  ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία 6 διαφορετικών ειδών στον περιορισμένο χώρο του αμφιθεάτρου όπου φιλοξενείται η έκθεση.

         
        Εκθέσεις
Οι εκθέσεις αποτελούν ένα δίαυλο επικοινωνίας του Ιδρύματος με το κοινό, προσελκύοντας ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών, και δικαιώνοντας έτσι τις προσπάθειες του να γνωρίσουν καλύτερα οι επισκέπτες, αλλά και οι Κεφαλονίτες, τον πολιτισμό του νησιού.


ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
       
shows   shows   Στον εσωτερικό χώρο των Συλλογών φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση:
Το Χρονικό του νομίσματος.

Η έκθεση συμπληρώνεται με σπάνια δείγματα από την πλούσια συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων του Ιδρύματος, τα οποία κυκλοφορούσαν στα Επτάνησα καθ’ όλη τη μακρά ιστορία τους.
         
shows   shows   Στον υπαίθριο χώρο ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει την έκθεση:
Ο Σεισμός του 1953.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες κτιρίων και δρόμων, κυρίως από την πόλη του Αργοστολίου, πριν και μετά το σεισμό του 1953, αποκαλύπτοντας έτσι την έκταση της καταστροφής της Κεφαλονιάς.  Η έκθεση συνοδεύεται από προβολή ντοκιμαντέρ.
         
shows   shows   Στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς λειτουργούν οι μόνιμες έκθεσεις:
Η Μελέτη των Φυτών και Τα βότανα και οι χρήσεις τους.

Οι έκθεσεις εγκαινιάστηκαν τον Ιούλιο του 2007, με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης του έργου του Βοτανικού Κήπου Κεφαλονιάς στο ευρύτερο κοινό. Η λαμπρή αυτή εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.


ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
       
shows   shows   Αρχιτεκτονικά στοιχεία προσεισμικής Κεφαλονιάς
Μια παρουσίαση των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή Κεφαλονίτικη αρχιτεκτονική, με σχέδια κατασκευαστικών και διακοσμητικών λεπτομερειών και με φωτογραφίες κτιρίων που δεν υπάρχουν πια.  Λειτούργησε από το 2007 μέχρι το 2010.
         
shows   shows   Τα σκηνικά της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι»
Λειτούργησε από το 2001 έως το 2003, με σχέδια και μακέτες του σκηνογράφου της ταινίας Jim Clay, όπως και φωτογραφίες από την κατασκευή των σκηνικών και τα γυρίσματα, που ευγενώς παραχωρήθηκαν στο Ίδρυμα για την πραγματοποίηση έκθεσης.
         
shows   shows   Αργοστόλι: Η παλιά πόλη και η πολεοδομία της.
Λειτούργησε το 1998 και το 1999. Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, σε μια πόλη που δεν υπάρχει πια.
         
shows   shows   Γλυπτά στον Κήπο
Η έκθεση γλυπτών 21 διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών – μια στοχευμένη σύνδεση της φύσης με την τέχνη – διήρκησε ένα μήνα (31 Ιουλίου-
31 Αυγούστου 2010) με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση του κοινού.


ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
       
shows   shows   Oρχήστρα των Χρωμάτων
Στις 25 Αυγούστου 2008, μέσα στο κατάμεστο από κόσμο υπαίθριο Θέατρο του
Βοτανικού Κήπου, η Ορχήστρα των Χρωμάτων έδωσε μια μοναδική συναυλία με έργα του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. 

Η μαγική, για όσους παρευρέθηκαν, βραδιά εγκαινίασε τη λειτουργία του Θεάτρου, συνδέοντας έμπρακτα το περιβάλλον με τον πολιτισμό.

Οι συναυλίες της Ορχήστρας των Χρωμάτων συνεχίστηκαν τα έτη 2009 και 2010 με μεγάλη κάθε φορά επιτυχία.
         
        «Astor Piazzolla για 12»
12 σπουδαίοι σολίστ της κλασικής μουσικής συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα συναρπαστικό ραντεβού με το Nuevo Tango του Astor Piazzolla το καλοκαίρι του 2012.
         
shows   Καλοκαιρινές Μουσικές Βραδιές 2013
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ & Μ Βεργωτή
Τρεις βραδιές με το σύνολο νέων μουσικών The Jigsaw Players

Στις 15 Ιουλίου το ανοικτό θέατρο του Βοτανικού Κήπου με την εξαίρετη ακουστική του γέμισε με ήχους Μότσαρτ, Μπετόβεν και Μέντελσον.
Στις 17 Ιουλίου η μουσική μεταφέρθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων για μια βραδιά με Μπαχ, Βιβάλντι και Ντβόρζακ.
Και στις 19 Ιουλίου – μια έκπληξη.  Η μουσική επέστρεψε και πάλι στον Βοτανικό Κήπο, αλλά στην Λίμνη του, στην καρδιά του φυσικού του περιβάλλοντος.  Μια βραδιά για λίγους, με έργα Ντεμπυσύ, Χάυδν και Μότσαρτ.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
       
garden_taste   Γεύσεις στον Κήπο
Άλλη μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση έγινε στον Κήπο στις 4 Αυγούστου 2017 όταν πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν ως συνδαιτυμόνες  σε ένα δείπνο πανδαισία ευρηματικής μαγειρικής, με γευστικούς συνδυασμούς που βασίστηκαν κυρίως στα  βότανα της Ιόνιας χλωρίδας. 

Τις γεύσεις δημιούργησε ο βραβευμένος chef Χρήστος Μαχαίρας.Τα κρασιά που συνόδευσαν και ανέδειξαν δημιουργικά τη σειρά των εδεσμάτων,  επιλέχθηκαν από τα καλύτερα οινοποιεία του νησιού και παρουσιάστηκαν  από τον Γιάννη Καρακάση, MW (Master of Wine). 

Χορηγοί: garden_taste_sponsors
   
garden_taste  
     
Venezis  

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ Ο ΚΕΦΑΛΛΗΝ
Εκδήλωση του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου 30 Ιουλίου 2016 στον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς

Σπύρος Κοσμετάτος: Πρόλογος / Συντονισμός

     
venezis   Αννα Βενέζη Κοσμετάτου: “Γενεαλογικά τινά”
     
venezis  

Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα: “...αυτός ο μάγος συγγραφέας μας έχει σαγηνέψει.” Η απήχηση του Βενέζη στο εξωτερικό

     
venezis   Εύα Καραϊτίδη, Διευθύντρια εκδοτικού οίκου ‘Εστία’: Ηλίας Βενέζης ή “η δικαίωση του ανθρώπινου είδους”
     
venezis  

Χ. Λ. Καράογλου, ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ: “Με συγκινεί ό,τι έρχεται απ’ την Κεφαλονιά”

         
14.04.2016   Από τον βοτανόκηπο στο Βοτανικό Κήπο. Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς
Ομιλία του κ. Σπύρου Κοσμετάτου, Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου, στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στις 14 Απριλίου 2016, στα πλαίσια της Έκθεσης FLORA GRAECA.
         
shows  
Οίνος, Τέχνη, Μουσική 2014
Στις 3 Αυγούστου 2014 ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς φιλοξένησε μια βραδιά που πρόβαλλε, όπως πάντα, την ανθρώπινη δημιουργία μέσα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Κήπου.
Εγκαινιάστηκε μια νέα Έκθεση γλυπτών σε κάθε γωνιά του Κήπου.   
Οι  επισκέπτες δοκίμασαν  συγκεντρωμένα όλα τα εξαίρετα κρασιά της Κεφαλονιάς και γνώρισαν από κοντά τους δημιουργούς τους.  Απόλαυσαν τον αυτοσχεδιασμό νέων μουσικών σε γνωστές αγαπημένες μελωδίες.  Ήταν μια βραδιά γιορτινή που κράτησε βαθιά μέσα στη νύχτα.
 
Συνάντηση του Δικτύου των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων 
Το Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου φιλοξένησε στα γραφεία του Ιδρύματος και στον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς την 5η Συνάντηση του Δικτύου, με θέμα “Προτάσεις Βελτίωσης της Επισκεψιμότητας των Βοτανικών Κήπων”. Το πρόγραμμα ήταν πυκνό και πλούσιο, με ξεναγήσεις και επίσημες και ανεπίσημες συζητήσεις και προτάσεις.  Εκπροσωπήθηκαν οι Βοτανικοί Κήποι Κρουσσίων, Κεφαλονιάς, Ι&Α Διομήδους, Ρόδου, Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών στην Καισαριανή, Κήπος του Ιπποκράτη και Δασοβοτανικός Κήπος ΑΠΘ. Αργοστόλι, 3, 4 και 5 Οκτωβρίου 2014.
 
Παρουσίαση του βιβλίου ΙΟΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑΦυτά από τη συλλογή του Βοτανικού Κήπου Κεφαλονιάς στον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012. Εμπνευσμένοι ομιλητές υπήρξαν ο Παύλος Σάμιος, Ζωγράφος και Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, και η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, Μεταφράστρια-Κριτικός. Παράλληλα, στους φυσικούς χώρους του Κήπου ο Σάμιος έδειξε, αποκλειστικά για το κοινό της βραδιάς εκείνης, έργα του εμπνευσμένα από την Ιόνια χλωρίδα.
 
Παρουσίαση του βιβλίου ΙΟΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑΦυτά από τη συλλογή του Βοτανικού Κήπου Κεφαλονιάς στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2011. Η σπινθηροβόλα ομιλία του Καθηγητή κ. Στέφανου Γερουλάνου, η μεγάλη συρροή εκλεκτών φίλων του Ιδρύματος και η απλόχερη φιλοξενία των οικοδεσποτών Χρυσάνθης Κωνσταντακάτου-Ρουτζούνη και Ντίνου Ρουτζούνη προσέδωσαν ιδιαίτερη λαμπρότητα στη βραδιά.
 
Πρωτοπόροι Οινοποιοί:  Μια βραδιά αφιερωμένη στην τέχνη του οίνου. Στην εκδήλωση, που έγινε στις 23 Ιουλίου 2011, συμμετείχαν και προσέφεραν τα κρασιά τους έξι κορυφαίοι πρωτοπόροι της τέχνης του κρασιού, πρωτεργάτες της οινικής επανάστασης της δεκαετίας του 1980, οι κ.κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου/Κτήμα Γεροβασιλείου, Βασίλης Κανελλακόπουλος/Κτήμα Μερκούρη, Γιάννης Μπουτάρης/Κτήμα Κυρ Γιάννη, Γιάννης Παρασκευόπουλος/Γαία Οινοποιητική, Γιώργος Σκούρας/Κτήμα Σκούρα και Μαριάννα Κοσμετάτου και Πέτρος Μαρκαντωνάτος/Gentilini. Την γευσιγνωσία παρουσίασε ο Θόδωρος Λέλεκας, δημοσιογράφος οίνου. Ακολούθησε δείπνο στους χώρους του Κήπου.
 
Επτανησιακές Συναντήσεις. Από το 2008 έως το 2011 το Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου οργάνωσε ετήσιες Συναντήσεις κορυφαίων ερευνητών, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα επτανησιακού περιεχομένου, στοχεύοντας στη συνθετική, ερμηνευτική και συγκριτική τους διάσταση, σε βάθος ιστορικού και γεωγραφικού χώρου και χρόνου.
 
Επίσημη παρουσίαση του έργου του Βοτανικού Κήπου Κεφαλονιάς στο ευρύτερο κοινό, 28 Ιουλίου 2007. Μια εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
 
«Βασίλισσα Βερενίκη»: Παρουσίαση του βραβευμένου με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων από την συγγραφέα του κ. Ιωάννα Φωκά, στα πλαίσια των εγκαινίων του νέου κτιρίου του Εκπαιδευτικού Τμήματος, Αργοστόλι 31 Μαρτίου 2002.
 

 

       
botanical  
   
shows  
 
   
shows