publications_gr
     
book book book
1 2 3
book book book
4 5 6
book book book
7 8 9
book book  
10 11  
book book book
12 13 15
  Α. Κυκλοφορούν ήδη:

1    Cartwright, J: Απόψεις στα Ιόνια Νησιά,
Αργοστόλι 1998. Ελληνικά και Αγγλικά.
Πρόκειται για το δυσεύρετο κείμενο που συνόδευε το αντίστοιχο λεύκωμα λιθογραφιών του Joseph Cartwright, το οποίο εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1821. Το λεύκωμα αποτελούσαν τρία φύλλα κειμένου και δώδεκα λιθογραφίες επιζωγραφισμένες και επικολλημένες σε χαρτόνι. Οι δώδεκα αυτοί πίνακες εκτίθενται σήμερα στις Συλλογές του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου.

2    Μιχαλόπουλος, Φάνης: Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας,
Αργοστόλι 1998
Απόσπασμα από μεγαλύτερη μελέτη του συγγραφέα σχετικά με τον Τσάρο Αλέξανδρο Α΄ της Ρωσίας, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Έθνος» το 1953.

3    Φωκάς-Κοσμετάτος, Κοσμέτος: Κεφαλληνιακά Αρχιτεκτονικά,
Αργοστόλι 1998
Αποσπάσματα από το: Φωκάς-Κοσμετάτος, Κοσμέτος: Κεφαλληνιακά Β΄ Αρχιτεκτονικά, Αθήναι 1962.

4   Σβορώνου, Αγγελική: Οικοδομική κατασκευή προσεισμικής Κεφαλονιάς, Αργοστόλι 1999, Δίγλωσση Έκδοση (Ελληνικά και Αγγλικά.)
Μια εξειδικευμένη μελέτη της προσεισμικής Κεφαλληνιακής αρχιτεκτονικής, πλαισιωμένη από φωτογραφίες προσεισμικών κτιρίων και επεξηγηματικά σχέδια.

5    Ίδρυμα Φωκά -Κοσμετάτου: Το Χρονικό του Νομίσματος,
Αργοστόλι 2001
Δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά και Αγγλικά) που παρουσιάζει με άμεσο τρόπο την ιστορία του νομίσματος, από την πρώιμη προϊστορική μορφή του έως και σήμερα.

6    Φωκάς-Κοσμετάτος, Κοσμέτος: Η Ιταλογερμανική Σύρραξις εν Kεφαλληνία 1943, Αργοστόλι 2003
Λεπτομερής εξιστόρηση από έναν αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων στην Κεφαλονιά κατά το έτος 1943 που οδήγησαν στην εξόντωση της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui από τον Γερμανικό Στρατό. Το βιβλίο φωτίζει την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις απέχει από τα στερεότυπα που έχουν καταγραφεί στη συνείδησή μας.

7   Δυοβουνιώτης, Νίκος: Η Κορεσποντέτσα του ξαδρεφιόνε,
Αργοστόλι 2003
Σατυρικές αφηγήσεις στην παραδοσιακή Κεφαλονίτικη διάλεκτο υπό τη μορφή επιστολών μεταξύ δύο εξαδέλφων.

8   Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου: The Flora of Cephalonia,
Αργοστόλι 2003
Μία εισαγωγή στα χαρακτηριστικά της Ελληνικής χλωρίδας.

9    Φωκάς-Κοσμετάτος, Κοσμέτος: Κεφαλληνιακά Β΄ Αρχιτεκτονικά, Αθήναι 1962. Επανέκδοση-χορηγία της ΤΕΔΚ-ΚΙ. Αργοστόλι 2010
Μελέτη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της προσεισμικής Κεφαλονιάς, συνοδευόμενη από 57 ασπρόμαυρες φωτογραφίες προσεισμικών κτιρίων και ρυμοτομικό σχεδιάγραμμα της πόλης του Αργοστολιού προ των σεισμών του 1953. 

10    Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου: ΙΟΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ –Φυτά από τη συλλογή του Βοτανικού Κήπου ΚεφαλονιάςΑθήνα 2011
Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη χλωρίδα των Ιονίων Νήσων όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα στον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς.  Επιλογή και κείμενα από την Jennifer Gay.

11   Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου: Εικόνες και Ερμηνείες της Μελίτας Βαγγελάτου, Αθήνα 2015
Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο και εμπνευσμένο από τον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς. Β. Προγραμματισμένες εκδόσεις ή επανεκδόσεις:

12    Φωκάς-Κοσμετάτος, Κοσμέτος: Κεφαλληνιακά Α΄ Φορεσιές,
Αθήναι 1953
Μία έρευνα της παραδοσιακής ανδρικής και γυναικείας κεφαλονίτικης φορεσιάς εμπλουτισμένη με έγχρωμες απεικονίσεις. Αποτέλεσμα κοπιώδους και μακρόχρονης έρευνας του συγγραφέα το βιβλίο θεωρείται κλασικό στο είδος του και αποτελεί σημείο αναφοράς των ερευνητών της ιστορίας του νησιού.

13    Φωκάς-Κοσμετάτος, Νικόλαος: Το Κάστρο Αγίου Γεωργίου Κεφαλληνίας, Αθήναι 1966
Συνοπτική ιστορία του Ενετικού φρουρίου του Αγίου Γεωργίου με λεπτομερή περιγραφή του φρουρίου και του προαστίου, αναφορά στις πανηγύρεις που ελάμβαναν χώρα, καθώς και δημογραφικά στοιχεία της εποχής. Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει εικόνες και χάρτες του φρουρίου.

14    Φωκάς-Κοσμετάτος, Νικόλαος: Εικόναι και μορφαί της Θεοτόκου εν Κεφαλληνία.
Η ανέκδοτη αυτή μελέτη περιλαμβάνει μια πολύτιμη καταγραφή όλων των γνωστών εικόνων της Θεοτόκου και των κατόχων τους. Απαιτείται έρευνα για τον εντοπισμό και την εκ νέου φωτογράφησή τους, όπως και επιστημονική τεκμηρίωση και σχολιασμός.

15    Φωκάς-Κοσμετάτος, Σπυρίδων (S.P. Cosmin): Dossiers secrets de la Triple Entente, Grèce 1914-1922, Παρίσι 1969.
Μελέτη στη γαλλική γλώσσα η οποία στηρίζεται σε πρωτότυπα έγγραφα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.  Απαιτείται έρευνα στα Αρχεία του ΥΠΕΞ για τον εντοπισμό τους, ώστε η μετάφραση στα ελληνικά να τα αποδίδει επί λέξει.

16    Knapp, Dr Rüdiger: Η χλωρίδα της Κεφαλονιάς,
Koenigstein 1965
Η επιστημονική αυτή μελέτη, η οποία έχει μεταφραστεί ήδη στα ελληνικά, περιέχει έναν μεγάλο αριθμό από χάρτες, σχεδιαγράμματα, σχέδια και φωτογραφίες Αποτελεί μια πολύτιμη αποτύπωση της χλωρίδας της Κεφαλονιάς πριν από τη σύγχρονη αστική και τουριστική ανάπτυξη.
       
    line
    Πωλητήριο
Στο Πωλητήριο του Ιδρύματος ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλες τις εκδόσεις του Ιδρύματος και επιλεγμένους τίτλους βιβλίων σχετικών με τα Επτάνησα.
Μπορεί επίσης να προμηθευτεί ταχυδρομικά δελτάρια και αφίσες με τα έργα των Cartwright, Lear και Cook, καθώς και τις φορεσιές της Κεφαλονιάς από το βιβλίο του Κοσμέτου Φωκά-Κοσμετάτου Κεφαλληνιακά Α΄ Φορεσιές.
    line