Αργοστόλι 7/2/2023  
 
   
concrt_2021 concert_2021
   
Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς  video
Αργοστόλι 10/6/2021  
images/leaseang_B.jpg

   

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς  πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2020 πενταήμερη βοτανική αποστολή στους Παξούς και την Λευκάδα. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η συλλογή σπερμάτων για την τράπεζα γενετικού υλικού του Κήπου καθώς επίσης ο εμπλουτισμός της συλλογής της φυτοθήκης/Herbarium αλλά και να καταγραφούν πληθυσμοί ενδημικώ και σπάνιων ειδών.
Στα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας καταγράφεται η εύρεση πληθυσμού της Centaurea paxorum στους Παξούς και στην Λευκάδα της  Paeonia peregrina και Campanula garganica ssp.cephallenia

   
 
   
 
 

 

Συλλογή σπερμάτων σε Ζάκυνθο και Λευκάδα

Τον Αύγουστο του 2019 η Εύη Ματιάτου και ο Αριστοτέλης Σκιαδαρέσης πραγματοποίησαν αποστολή στην Ζάκυνθο και την Λευκάδα  με σκοπό τη συλλογή σπερμάτων. Τα σπέρματα θα καθαριστούν και θα φυλαχθούν  στην Τράπεζα Γενετικού Yλικού του Βοτανικού Κήπου Κεφαλονιάς. Ο στόχος  είναι  τα επόμενα  χρόνια να φυλάσσονται εκεί όλα τα ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα φυτά των Ιονίων Νήσων. Aυτή την στιγμή φυλλάσσονται 32 είδη.

 
 
 
   

Συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Flora Ionica

Από τις 10 μέχρι τις 20 Μαΐου 2019 ο Bοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς συνεργάστηκε  με  επιστήμονες από το τμήμα Βοτανικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και δημιουργούς του project Flora Ionica  https://floraionica.univie.ac.at/ .
Κατά την διάρκεια αυτής της πολύτιμης  συνεργασίας έγιναν βοτανικές εξορμήσεις στην Κεφαλονιά με σκοπό τον εμπλουτισμό της Φυτοθήκης (Herbarium). Συνολικά 200 νέα είδη προστέθηκαν στη συλλογή μας, η οποία είναι επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης. Ο μελλοντικός επισκέπτης/ φοιτητής/ ερευνητής  μπορεί  να δει αν το είδος που τον ενδιαφέρει περιλαμβάνεται  στην συλλογή μας μέσω  των Virtual Herbarium https://herbarium.univie.ac.at/index.htm με ονομασία Herbarium Cephalonia Botanica.

 
 
   

Βοτανική εξόρμηση στην Ζάκυνθο για φυτά

Τον Απρίλιο του 2019 πραγματοποιήθηκε τριήμερη βοτανική εξόρμηση στην Ζάκυνθο. Η Εύη Ματιάτου μαζί με την Συστηματική Tαξινόμο  Δρ.Ειρήνη Βαλλιανάτου συνέλεξαν  40 είδη φυτών τα οποία προστέθηκαν στην συλλογή του Βοτανικού Κήπου Kεφαλονιάς.
In April 2019 a three-day botanic expedition in Zakinthos by Evi Matiatou and plant taxonomist Dr. Irene Vallianatou resulted in the collection of 40 species which were added to Cephalonia Botanica’s collection.

 
 
 
 
   
 
   
ecology conference Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς συμμετέχει  με γραπτή παρουσίαση στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 4 με 7 Οκτωβρίου 2018.
   
  concert_04_08
   
  seminars_2018
Αργοστόλι, 12 Ιανουαρίου, 2018. Ανακοίνωση:  
brief_1 brief_2
   
children's_program_2017 Εργαστήρι Δημιουργικής Ανακύκλωσης στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς,
με την Γιούλα Κουτσουμπού

• Ας σκεφτούμε δημιουργικά πριν πετάξουμε κάτι στα σκουπίδια!
• Ας ξαναδώσουμε αξία στο μπουκαλάκι που είναι έτοιμο να πάει στον κάδο απορριμμάτων!
• Μήπως αντί να αγοράζουμε όλα τα παιχνίδια μας μπορούμε κάποια να τα φτιάχνουμε;
Ελάτε να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας με ανέξοδες δημιουργικές τεχνικές που συμβάλλουν στην μείωση των σκουπιδιών και την προστασία του περιβάλλοντος, με υλικά που υπάρχουν σπίτι μας ή ακόμα και στον κάδο απορριμάτων του διπλανού μαγαζιού!

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
και θα πραγματοποιηθεί στο Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς (περιοχή ΒΙ.ΠΕ)
την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 17.45-19.45.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής στο Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου,
τηλ. 26710 26595-6 (ώρες 8.30-13.30)

   
  04_08
   
wwf «Ανακαλύπτοντας το πράσινο και το παιχνίδι στην πόλη»

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το πράσινο και το παιχνίδι στην πόλη», το οποίο περιλάμβανε Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και Βιωματικές Δράσεις για μαθητές. Στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Σχολείο, η υλοποίηση του προγράμματος αυτού στην Κεφαλονιά διοργανώθηκε από το Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου σε συνεργασία με την WWF Ελλάς και τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων B/βάθμιας και Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας. 
Το πρώτο μέρος της δράσης απευθυνόταν σε μαθητές και έγινε το πρωί στο χώρο του Βοτανικού Κήπου Κεφαλονιάς με τη συμμετοχή 192 μαθητών. Το απόγευμα η δράση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 37 περίπου εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, στον Κήπο του Νάπιερ και στις εγκαταστάσεις του νέου Σχολικού Συγκροτήματος του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου στο Φαραώ.

Από τις κυρίες Νάνσυ Κουταβά και Σοφία Αξωνίδη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, παρουσιάστηκε με βιωματικό τρόπο  η αξιοποίηση της καινοτόμας εφαρμογής Greenspaces του WWF Ελλάς στην καθημερινή ζωή των παιδιών και των μεγάλων.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες ικανούς να εκτιμούν τους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην πόλη, να τους διατηρούν σε καλή κατάσταση και να διεκδικούν την καλή συντήρησή τους από τις αρμόδιες αρχές.

Οι εκπαιδευτικοί έμαθαν, μαζί με τους μαθητές τους, να παρατηρούν τη φύση γύρω τους, να καλλιεργούν τη νατουραλιστική τους νοημοσύνη, να παίζουν και να χαίρονται τους ελεύθερους χώρους στην πόλη.
Με την εφαρμογή Greenspaces, οnline ή χειρόγραφα, είναι πλέον εφικτό να  αξιολογήσει κανείς τους χώρους πρασίνου, τις πλατείες και τις παιδικές χαρές της πόλης του.
Με αυτό τον τρόπο όλοι μπορούμε γίνουμε ενεργοί πολίτες και να βοηθήσουμε το WWF να δημιουργήσει αυτή τη μεγάλη βάση δεδομένων με τους χώρους πρασίνου των πόλεων.
Έτσι, γινόμαστε μέρος της λύσης.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν, μαθητές και εκπαιδευτικούς, τις Εκπαιδεύτριες Νάνσυ Κουταβά και Σοφία Αξωνίδη της WWF Ελλάς , τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ/νσεων Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας, Γεράσιμο Γαλανό και Ευαγγελία Σκιαδαρέση, καθώς και τον Διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου κ. Ιωάννη Κοσμάτο ο οποίος μας παραχώρησε την αίθουσα για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς.

 
wwf
 
wwf
 
   
 

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς από 2 Μαΐου 2017  θα είναι ανοικτός:
Δευτέρα- Σάββατο από τις 9:00 έως τις 14:00 (τελευταία είσοδος στις 13:30)

   
  Νέα - Ανακοινώσεις 2016

venezis

   
 

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς από 4 Μαΐου 2016  θα είναι ανοικτός:
Δευτέρα- Σάββατο από τις 9:00 έως τις 14:00 (τελευταία είσοδος στις 13:30)

Το Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό:
Δευτέρα - Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 (τελευταία είσοδος στις 13:30)

   
anagelia